SPA
LT | EN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HORECA straipsniai
2010-07-18
Adomo ir Ievos nuotykis su obuoliu įrodė, kad žmogui visada labiausiai norisi to, kas griežčiausiai uždrausta. Kokteilių istorija tik patvirtina šį faktą: kokteilių, kurio atsiradimą nuo pat XX a. savinasi amerikiečiai, klestėjimo era prasidėjo būtent JAV, prohibicijos, arba sausojo įstatymo, laikotarpiu (1920–1933), dar vadinamu „kokteilių amžiumi“.

Rašytojas ir humoristas Donas Marquisas yra pasijuokęs: „Prohibicija tiesiog verčia atsisėsti su alaus bokalu rankoje ir išsiverkti, o tada iš tavęs atima tą alaus bokalą.“ Tiesą sakant, amerikiečiai verkė ne į alaus bokalus, o į kokteilių taures, kuriose tyvuliuojančios ryškiaspalvės sultys ir gaivieji gėrimai patogiai slėpė ne tokius spalvingus stipresnius svaigalus, kurių nei taurėje, nei apskritai JAV neturėjo būti. 

Laikai pasikeitė, bet kokteiliai liko ir ilgainiui tapo vienais populiariausių vakarėlių, ypač vasaros gėrimų. Kokteilių yra galybė, o maišant bare esančius gėrimus tuoj pat galima sukurti naujų, tačiau net ir taip laisvai improvizuojant geriau laikytis keleto taisyklių. Paslaptimis, kaip sumaišyti gerą kokteilį, dalijasi Sasha Petraske, Niujorko barų „Milk&Honey“, „The East Side Company Bar“, „Little Branch“, „White Star“ ir „Dutch Kills“ šeimininkas.

Ledas ir taurės

Pirmiausia iš šaldiklio p. Petraske ištraukia gabalą ledo plastikinėje formoje, išverčia jį ant pjaustymo lentos ir suskaldo į mažesnius gabalėlius.

„Su prastu ledu gero gėrimo neparuoši. Lygiai kaip ir su vynu – skonis ir temperatūra čia yra vienodai svarbūs“, – p. Petraske cituoja Bloomberg naujienų agentūra. Šiuo patarimu jis pradėjo savo seminarą „namų barmenams“.

„Dar prieš galvodami rengti vakarėlį namuose išvalykite savo šaldiklį, – kalba barmenas. Susmulkintus ledo gabaliukus jis sukrauna į metalinį dubenį, šį deda į šaldiklį. – Atsikratykite – suvalgykite ar kitur sukraukite, – šaldytas žuvis. Ledas sugeria kvapus lygiai taip pat, kaip ir sūris“. 

Ponas Petraske vardija šešių formų taures, kurios, jo galva, privalomos ir profesionaliam, ir namų barui – kaip baltojo ir raudonojo vyno taurės. Tai – maždaug 170 ml  „fleitos“ (aukštos, siauros šampano taurės), plokščios šampano (tokios, tarsi arbatos puodelis ant kojelės) ir tulpės formos vyno taurės; viskio taurės – maždaug 340 ml taurės storu dugnu ir sienelėmis (double rocks) ir apie 250 ml senoviškos (old-fashioned); bei apie 340 ml aukštos stiklinės. Taures p. Petraske atšaldo šaldytuve arba šaldiklyje – kad ledas jose taip greitai netirptų ir neatskiestų gėrimo.

Barmeno nuomone, specialūs baro įrankiai yra labai svarbūs, nes kokteilio sėkmė labiau priklauso nuo jo ruošimo proceso nei nuo recepto. Meistras rekomenduoja metalinį plaktuvą, kuris nesulūš ir neįskils, kai į jį atsitrenks dideli ledo gabalai. Baro šaukštas ilga kojele yra būtinas gaminant maišomus kokteilius – tokius, kaip klasikinis „Martini“. Dvipusis alkoholio matuoklis – iš vienos pusės apie 30 ml, iš kitos – 60 ml taurelė, – pagelbės skaičiuojant proporcijas. „Negaliu apsieti be daržovių skustuvo“, – rodydamas mažą aštrų prietaisą barmenas demonstruoja, kaip susukti ploną, ilgą aplesino žievelės spiralę, puikiai tinkančią kokteiliams papuošti.

Pagrindinius kokteilių saldiklius – tokius kaip cukraus ir medaus sirupai, – galima pasiruošti prieš vakarėlį, tačiau sultys turėtų būti šviežios. Anot barmeno, jeigu išspaustos citrinos sultys pastovės daugiau nei porą valandų, jos bus nieko vertos. 

„Viską, ką darai, reikia daryti gerai, nes kitaip – kam išvis daryti?“ – sako p. Petraske.

***

Informaciją pateikė: www.vz.lt

 

Griežtai draudžiama HORECAGURU.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti HORECAGURU.LT kaip šaltinį.
Vardas:
Vertinimas:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentaras:
 
Vartotojų sritis
Renginių ir parodų kalendorius
<< Lapkritis 2017 >>
PATKPnŠS
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Paieška
  kontaktai   |   reklama   |   taisyklės   Interneto svetainių kūrimas: ITGroup.lt