SPA
LT | EN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HORECA straipsniai
2011-01-16
Klausimą „Kokia kava yra gera?“ galima vadinti vienu iš tų amžinųjų, į kuriuos atsakymų – begalės, jie subjektyvūs, nes priklauso nuo kiekvieno žmogaus skonio, žinių, patirties. Atsakyti į minėtąjį klausimą VŽ „Savaitgalio“ kalbinti kava ir arbata prekiaujančių įmonių atstovai nesiryžo. Su Danguole Jocyte, kavos ir arbatos namų bei specializuotų parduotuvių tinklą valdančios UAB „Presto prekyba“ direktoriaus pavaduotoja, ir Edita Pilauskiene, UAB „Kavinukas“, kuriai priklauso specializuotų parduotuvių „Gurman's“ tinklas, prekybos vadove, kalbėjomės apie kavos skonius ir tai, kaip jų nesugadinti.

Ponia Danguolė, klausiama, kaip keičiasi kavos vartotojų Lietuvoje skoniai, sako didelių pokyčių nepastebėjusi. Žvelgiant į populiariausios kavos sąrašus, kaip ir anksčiau juose dominuoja švelnesnės Lotynų Amerikos kavos rūšys. Lietuviai taip ir nepamėgo didelio rūgštingumo Afrikos kavos, nors ji „pati savaime yra įdomi“.

Pasak p. Danguolės, įmonės klientai mėgsta stambių pupelių, vadinamosios „Maragogype“ tipo (tai arabikos rūšis, kurios kavos medis didesnis ir subrandina kelis kartus didesnes pupeles) kavą. Jų skonis malonus, priklausomai nuo kilmės šalies, –  švelnesnis arba stipresnis. Anot pašnekovės, iš  „Presto“ atsivežtų šio tipo kavos rūšių švelniausios yra meksikietiškos, paskui – Kolumbijos, Nikaragvos, Gvatemalos „Maragogype" kava.

Vardydama kavinių svečių pomėgius p. Danguolė dėsto, jog dauguma mėgsta stiprią, bet nekarčią kavą, todėl robustos skonis lietuvaičiams nėra labai priimtinas. Priminsime, pagrindinės kavos pupelių rūšys yra dvi: arabika ir robusta. Arabikai būdingas sodrus skonis bei aromatas. Robusta nėra tokia aromatinga, bet turi daugiau kofeino, yra stipresnė ir kartesnė, ji dažnai maišoma su arabika. Ponia Edita aiškina, jog robustos pupelių paprastai maišoma į espreso kavos mišinius – jos gėrimui suteikia sodrų skonį ir gražią putą. Tačiau kava vien iš robustos – stiprus, specifinis, rūgščiai aitrokas gėrimas. Teigiama, jog kuo daugiau arabikos pupelių espreso mišiniuose, tuo kava geresnės kokybės. Šios pupelės gėrimui suteikia „kūną“ – t. y. švelnų, specifinį skonį.

„Gerai subalansuoti kavos mišinių skonius ir aromatus – nemenkas menas“, – aludarių, vynininkų, sūrininkų ir kitų maisto produktų gamintojų žodžius kartoja p. Danguolė.

Išragauti patiems

Norintiems atrasti savo kavą, p. Danguolė rekomenduoja pradėti ragauti nuo Kolumbijos kavos rūšių. Jos neblogos, gan gerai subalansuotos, ne per stiprios, ne per rūgščios, malonios gomuriui ir gana aromatingos. Galima pradėti nuo dar švelnesnės, pvz., minėtojo Meksikos „Maragogype“. Vertėtų paragauti Papua Naujosios Gvinėjos kavos, kuri tikrai įdomi. Norintys aštresnių, intensyvesnių potyrių gali bandyti senąsias Afrikos kavos rūšis – Etiopijos arba kavos archetipu vadinamos Jemeno Mochos. Šioje kavoje galima atrasti visus geruosius arabikos aromatus, bet jos skonis – tikram mėgėjui.

„Kitas dalykas, – prideda pašnekovė, – gali nusipirkti labai geros ir brangios kavos, bet netinkamai paruošta ji nebus ypatinga. Ir priešingai – net ir vidutiniška kava, gerai, atidžiai paruošta, bus malonaus skonio."

Taigi kaip reikėtų plikyti kavą? Anot p. Danguolės, kalbėti apie arbatą būtų paprasčiau – arbatos ruošimo būdų nėra tiek daug, kiek yra jos rūšių. O kavos rūšių, palyginti su arbatos, ne taip gausu, bet plikymo būdų – begalė.

Pašnekovės nuomone, daugeliui įprastas kavos plikymas puodelyje nėra blogas būdas, tiesiog reikia pasirinkti tam tinkamą kavos rūšį ir malimą. Kava, skirta plikyti puodelyje, malama gan stambiai, todėl užpylus vandeniu reikia leisti jai išbrinkti, paskleisti skonį, o ne pulti iš karto gerti. 

Vadinamasis prancūziškas kavos ruošimo variantas – stikliniame kavinuke, tirščius metaliniu stūmokliu nuspaudžiant į indo dugną, – patogesnis tuo, jog kavą geriame be tirščių. Kita vertus, dažnai žmonės kavą šiuo būdu ruošia netinkamai.

Pasirodo, pirmiau kavą reikia užpilti trupučiu vandens – tiek, kad ją apsemtų, tuomet leisti jai kelias minutes pabrinkti ir užpilti likusį vandenį. Palaukti dar kelias minutes ir tik tada nuspausti tirščius. Pašnekovė pataria „prancūziškai kavai“ rinktis rupesnio malimo pupeles.

„Aparatu paruoštoje kavoje labiau atsiskleidžia kavos skoniai, nes kava veikiama aukšto slėgio vandens garais, t. y. ekstrahuojama, o plikant ar gaminant per aparatus su filtrais, ji tik „nuplaunama“ karštu vandeniu. Be to, aparatu paruoštoje kavoje yra mažiau kofeino“, – teigia p. Edita.

Smulkiausiai kavos pupelės malamos turkiškai kavai, kuri verdama mažuose indeliuose. Buitiniams kavos aparatams, veikiantiems spaudimo principu, kava malama šiek tiek stambiau nei tokiu pat principu veikiantiems kavinių aparatams, bet palyginus su plikoma puodeliuose ji – vis tiek smulki. Aparatais gaminamai kavai p. Danguolė pataria rinktis rūgštesnius ar labiau paskrudintų pupelių mišinius. Pvz., su espreso kavinuku nepagaminsi gero gėrimo iš Meksikos, Kolumbijos kavos rūšių – jos yra švelnios ir ruošiamos aparatu praranda savo skonį ir aromatus.

„Kuo labiau kava skrudinama, tuo mažiau joje lieka rūgšties, ji darosi kartesnė. Atrasti ribą, kad kava būtų nelabai rūgšti, bet ir nesudegusi, – nelengva. Be to, kiekvienai rūšiai, net kiekvienai kavos partijai, reikia kitokios temperatūros ir kito skrudinimo laiko, nes skiriasi pupelių drėgmė“, – kalba p. Danguolė.

Anot jos, kartais net tos pačios įmonės ruošiami mišiniai būna skirtingo skonio – kavos pupelė yra „gyvas daiktas“, kasmet jos užauga kitokios, todėl ir kava kitokia.

Geros kavos?

Pašnekovių teiraujamės, ar teisingi dažniau keliaujančiųjų priekaištai mūsų kavinėms, esą čia niekas nemoka paruošti gero espreso ar kitos kavos, tikrai geros jos gausi tik užsienyje.

„Kokia turi būti gera kava – tai reliatyvu, skonio dalykas. Kita vertus, mūsų  kavinėse gėrimai dažnai ruošiami iš mišinių, kurie sumaišomi ne čia, o toje išgirtojoje Italijoje ar Prancūzijoje“, – kalba p. Danguolė.

Anot jos, daug priklauso ir nuo žmogaus, kuris daro kavą – ar jis moka ją ruošti, kaip jis reguliuoja kavos virimo aparatą ir pan.

Kitas dalykas, tęsia pašnekovė, gal kažkam tiesiog pavyko užsienyje atsigerti labai geros kavos – ji sykį Italijoje paragavusi tokio gėrimo, kad antrąkart šio skonio patirti nenorėtų.

„Sakyti, kad tik užsienyje kava gera, būtų neteisinga. Tačiau pas mus vartotojai dažniausiai negauna labai aukštos kokybės kavos“, – sako p. Edita. Jos nuomone, priežasčių yra keletas. Pirmiausia, Lietuvoje maža barmenų, kurie kavos ruošimą vertintų kaip meną, kaip, pavyzdžiui, italai.

UAB  „Kavinukas“ prekybos vadovė taip pat mini kavos aparatus, kurie mūsų kavinėse dažnai prižiūrimi netinkamai. Galiausiai, restoranų šeimininkai kavos pupeles neretai perka ne iš to paties tiekėjo, o iš to, kuris tąkart pasiūlo pigiau.

„Siekiama neįmanomo tikslo – ir kad būtų pigu, ir kokybiška. Kavos puodelio savikaina pasikeičia nelabai daug, užtat kokybė labai nukenčia“, – teigia p. Edita.

***

Verta žinoti:

Neverta pirkti daug kavos. Didžiausia klaida nusipirkti kilogramą pupelių ir paprašyti išsyk jas sumalti. Kavos reiktų pirkti savaitei, daugiausia – dviem. Jei namuose turite malūnėlį, kaskart susimalkite jos tiek, kiek reikės tam sykiui.

Šaldiklyje laikoma kava aromatą išlaikys ilgiau. Bet kavą reikėtų supilti į hermetišką, drėgmės nepraleidžiantį indą.

Kavos aromatą atgaivins žiupsnelis druskos – įberkite jį plikydami kavą.

Kavos ruošimo taisyklės
Pataria Edita Pilauskienė
indą kavai ruošti visada laikykite švarų, o prieš naudodami jį sušildykite;
naudokite šviežią vandenį;
niekada kavos nevirinkite, nebent ruošiate turkišką kavą;
niekada maltos kavos nenaudokite antrą kartą;
venkite šildyti kavą ir ilgai laikyti ją termose;
keiskite kavos rūšis, taip praturtinsite savo skonio pojūčius.

 

Informaciją pateikė: www.vz.lt

 

Griežtai draudžiama HORECAGURU.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti HORECAGURU.LT kaip šaltinį.
Vardas:
Vertinimas:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentaras:
 
Vartotojų sritis
Renginių ir parodų kalendorius
<< Rugsėjis 2017 >>
PATKPnŠS
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Paieška
  kontaktai   |   reklama   |   taisyklės   Interneto svetainių kūrimas: ITGroup.lt