SPA
LT | EN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HORECA straipsniai
2011-05-10
Arbatos pardavėjai kiekvieną pavasarį skuba pristatyti įvairios pirmojo skynimo Dardžilingo arbatos ir varžosi dėl geriausių sodų derliaus. Deja, nustebinti pirkėjų operatyvumu šiemet jiems nesisekė.

Reikalas tas, jog Himalajų kalnų šlaituose oro sąlygos arbatai augti buvo itin palankios – pakankamai saulės, šilumos ir drėgmės, derlius užderėjo laiku, tačiau arbatos rinkimą ir transportavimą blokavo vietos darbininkai. Pasinaudoję pirmojo skynimo Dardžilingo arbatos (angl. Darjeeling First flush) keliama intriga, jie pareikalavo geresnių socialinių sąlygų. Kompromisas tarp darbdavių ir darbuotojų buvo pasiektas, arbatos siuntos kiek vėliau, bet vis dėlto iškeliavo.

Rinktis – pagal etiketę

„Skonio ir kvapo“ parduotuvėse, arbatos ir kavos namuose šį pavasarį siūloma Dardžilingo arbatos iš vieno seniausių Himalajų sodų „Steinthal“ (100 g kainuoja 49 Lt).

„Net ir ne itin įgudusi uoslė pažins gėlių, muskato, net šviežių pyragaičių aromatus. Vos gurkštelėjus arbatos nesunku pajusti švelnų kreminį jos skonį, muskato aromatą“, – aiškina Andrius Žilinskas, UAB  „Skonis ir kvapas“ prekių grupės vadovas.

Pirmojo derliaus Dardžilingo arbata yra švelnaus skonio, švelniai geltonos spalvos (kitaip nei įprasta juodajai arbatai), tačiau puikiai tonizuoja. Norintiems paragauti tikrojo pirmojo skynimo Dardžilingo arbatos, pelnytai vadinamos „arbatos šampanu“, p. Žilinskas pataria arbatą rinktis ne tik pagal šalį ir regioną (jis primena, kad tikroji Dardžilingo arbata auginama tik Indijoje), bet ir pagal arbatos sodą, kuriame ji užauginta.

Pasak p. Žilinsko, gėrimo etiketėje paprastai užrašoma, jog tai yra pirmojo skynimo Dardžilingo arbata, nurodytas sodas, kuriame ji nuskinta bei fermentuota, ir numeris, kelintas tai arbatos skynimas šį pavasarį.

Dardžilingo regione arbata skinama 87 arbatos soduose. Trys pirmieji, įkurti britų kolonistų, kitąmet minės 160 metų sukaktį. Tai senieji „Aloobari“, „Steinthal“, „Tukvar“ arbatos sodai. Juose 1852-aisiais buvo pasodinti pirmieji kininių arbatmedžių sodinukai, nuo tada arbata skinama iki šių dienų. 

Gausėjant Dardžilingo arbatos gerbėjų būriui, ypač Didžiojoje Britanijoje ir Japonijoje, Dardžilingo arbatos sodų skaičius taip pat didėjo. Naujuosiuose soduose imta sodinti ne tradicinius kininius (Camelia sinensis), o hibridinius arbatkrūmius (dažniausiai C. sinensis ir C. assamica hibridai). Pastarieji – daug atsparesni ligoms ir oro permainoms, tačiau jų subrandinta arbata nėra tokia kvapni ir aromatinga.

Sidabras – tik ant geriausių

UAB „Presto prekyba“ firminėse parduotuvėlėse siūloma šviežios Dardžilingo arbatos iš „Marionbarie“, ‚Monteviot“, „Avongrove“ ir „Namring“ sodų. Danguolė Jocytė, bendrovės direktoriaus pavaduotoja, pasakoja, kad arbatą iš tiekėjų rinkosi pagal palankų kainos ir kokybės santykį.  „Presto prekybos“ parduotuvėse 100 g arbatos kainuoja nuo 45 Lt iki 53 Lt.

Skonio namai „Gurman's“ prekiauja „Risheehat“ sodo arbata, kurios kokybė patvirtinta ne tik ISO, bet ir USDA ekologiškumo sertifikatais, ji priskiriama aukščiausiai stambialapės arbatos klasei – SFTGFOP (1) (angl. Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe).

„Arbata skleidžia intensyvų salsvoką šviežiai nupjautos žolės aromatą, joje gausu „arbatos blakstienėlių“, vadinamųjų sidabro pūkelių. Kuo tų „blakstienėlių“ daugiau, tuo arbatos kokybė geresnė“, – aiškina Gintautas Daukšas, „Gurman's“ tinklą valdančios UAB  „Kavinukas“ rinkodaros vadovas.

Skonio namų „Gurman's“ parduotuvėse 100 g pirmojo skynimo Dardžilingo arbatos  kainuoja apie 70 Lt.

***

Puodelį geros arbatos pasiruošite, jei:

Pasemsite 2 g (1 arbatinį šaukštelį) arbatos 1 puodeliui vandens (150–200 ml).
Pirmą kartą užvirinsite švarų geriamąjį vandenį. Kaitinamo vandens paviršiuje pirmieji susprogę burbuliukai yra ženklas, kad vanduo užvirė. Jei iškart nukelsite arbatinuką nuo kaitlentės ar ugnies, jis bus idealiai tinkamas.
Dauguma elektrinių arbatinukų išsijungia patys, bet per vėlai, kai vanduo jau smarkiai ir ilgokai kunkuliuoja.
Jei norite paragauti geriausios arbatos, teks budėti ir išjungti arbatinuką iškart, kai tik vanduo užvirs.
Jei vandenį užvirinote antrą kartą, arbata nebus tokia skani, kokia galėtų būti.
Inde, kuriame plikote arbatą, arbatlapiai turi išbūti ne ilgiau kaip 5 minutes. Jei nenaudojate filtrų ar tinklelių, po 5 min. perpilkite arbatą į puodelį, arbatlapiai tegu lieka arbatinuke.
Po 5 min. arbata, kurioje liko arbatlapių, ima sparčiau tamsėti ir tampa karti – per tą laiką ištirpsta medžiagos, paverčiančios nuostabų gėrimą karčiu, burną traukiančiu skysčiu.
Negerkite arbatos labai karštos – skonio receptoriams nepatinka aukšta temperatūra. Idealus arbatos puodelis – baltas, platus, talpus, patogus paimti arba piala.
Arbata su cukrumi bus aromatingesnė (cukrus išryškina aromatą). Vis dėlto subtiliausius skonio niuansus cukrus paslepia. Jei nesaldinate šampano ir vyno, arbatą irgi patariame gerti be cukraus. O mažas pyragaitis – tiks.

Arbatos ir kavos namų „Skonis ir kvapas“ informacija


Informaciją pateikė: www.vz.lt


Griežtai draudžiama HORECAGURU.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti HORECAGURU.LT kaip šaltinį.
Vardas:
Vertinimas:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentaras:
 
Vartotojų sritis
Renginių ir parodų kalendorius
<< Lapkritis 2017 >>
PATKPnŠS
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Paieška
  kontaktai   |   reklama   |   taisyklės   Interneto svetainių kūrimas: ITGroup.lt