SPA
LT | EN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HORECA straipsniai
2011-11-28
Buvo laikai, kai lietuvaitės į kulinarijos kursus skubėjo ne patobulinti savų kulinarinių gebėjimų, bet... kelti Lietuvos krašto kultūros. „Kaimuose vyravo virtinių kultūra, o kulinarijos kursuose mokė gaminti cepelinus, apie kuriuos mažai kas buvo girdėjęs“, – pasakoja dr. Apolonija Zimkuvienė, buvusi Žemės ūkio instituto darbuotoja.

Ji pati tų kursų nelankė, tačiau iš mamos Adelės pasakojimų žino, kad tarpukariu merginos ir moterys juose buvo mokomos gaminti įvairiausius saldumynus, kepti tortus, ruošti patiekalus iš šviežios mėsos, o gauti jos vasarą, beje, buvo ne taip paprasta. 

Daugiau apie kulinarinių įgūdžių tobulinimą dr. Zimkuvienė pasakoja sužinojusi tyrinėdama tarpukario Lietuvos spaudą, joje ilgainiui ėmė rastis skatinimų daugiau dėmesio skirti namų ruošai. Antai 1933 m. „Jaunojo ūkininko“ laikraštyje išspausdintas raginimas atkreipti dėmesį į šeimininkavimą – mergaičių namų ruošos mokyklas. Mokinės į jas buvo priimamos nuo 16 metų, o mokslai truko dvejus metus.

Pasak dr. Zimkuvienės, laikraščiuose reklamuotuose kursuose buvo mokoma praplėsti kasdienių patiekalų įvairovę.

„Šeimininkės pamatė, kad iš daržovių ir mėsos galima ne tik paprastus barščius ar kopūstienės, bet ir kitokių skanių sriubų išsivirti, įvairesnių kepsnių iškepti, morkų uogienės pasigaminti“, – apie kursų naudą rašyta spaudoje.

Pradžia – Dotnuvoje

Kulinarinis sujudimas prieškariu prasidėjo, kai 1930 m. Dotnuvos žemės ūkio akademijoje buvo įsteigtas Namų ūkio fakultetas. Jame buvo rengiamos diplomuotos agronomės šeimininkės, vėliau įgytomis žiniomis jos dalijosi mokyklose, kursuose, skaitė paskaitas ir taip prisidėjo prie lietuviškosios buities gerinimo.

Akademijos metraščiuose galima rasti įrašų, nusakančių šios mokslo įstaigos siekius:  „Siekdama pažangos, Žemės ūkio akademija stengiasi duoti galimumo mokslo personalo nariams pagilinti savo specialybės žinias. Tam tikslui kai kurie iš jų vasaros atostogų metu būna komandiruojami į užsienį“, – rašyta 1931-ųjų akademijos metraštyje. Štai Namų ūkio fakulteto lektorė Bronė Švilpaitė, pasitobulinusi Latvijoje, Estijoje, Suomijoje, su naujomis patirtimis supažindino ir lietuvaites.

Prof. Bronius Povilaitis knygoje „Žemės ūkio akademija“ pasakoja, kad studijos Namų ūkio fakultete trukdavo 6 semestrus. Be bendrųjų dalykų, dėstomų visiems Dotnuvos akademijos studentams, merginos mokėsi siuvimo ir rankdarbių, kūno kultūros, namų tvarkos, valgių ir jų gaminimo, konservavimo, psichologijos, pedagogikos ir metodologijos, namų ūkio sąskaitybos, audimo, skalbimo, dekoratyvinių augalų auginimo, higienos, vaikų auginimo ir neprivalomo, tačiau siūlomo dalyko – muzikos bei dainavimo.

Tiesa, merginų, studijavusių Namų ūkio fakultete, daug nebuvo – pvz., 1931–1932 m. tapti geromis šeimininkėmis siekė 84 studentės.

Paprasti, bet vertingi

Namų ūkio fakultetą baigusios merginos tapdavo namų ūkio instruktorėmis, pamokydavo jaunas kaimų ir miestelių merginas. Joms Žemės ūkio rūmai rengė trumpuosius, specialiuosius ir ilguosius namų šeimininkių kursus. Trumpieji trukdavę nuo trijų dienų iki dviejų savaičių. Apie juos 1937 m. „Šeimininkės“ laikraštyje rašyta: „Jie reikalingi ten, kur moteris dar apsnūdusi, kur dar nežinoma, kad su naujaisiais laikais vis turime žengti į priekį.“

Per specialiuosius 15 d. trukmės kursus šeimininkės mokėsi virti, kepti, konservuoti. Ilgieji kursai trukdavo 1–3 mėnesius. Kursų išlaidas apmokėdavo Žemės ūkio rūmai, jų dalyvės turėdavo pasirūpinti maisto produktais – atsinešti jų arba sumokėti. Paprastai suma neviršydavo 5 Lt (kilogramas juodos ruginės duonos kainavo 25 ct).

Kartais mokyti kulinarijos imdavosi ir mokyklų mokytojos. Prie devyniasdešimtmečio artėjanti Teofilė Valmienė pasakoja būdama penkiolikos lankiusi vieną mėnesį trukusius vasaros kursus. „Mokėmės Miežiškių mokykloje – kursus vedė mokytoja Stefanija Kuncienė. Visokių juokų pasitaikydavo – kai mokė sukti sviestą su kiaušiniais pyragams, su draugėmis sudėjom viską vienu metu ir sukom, o ne paeiliui – sviestą, kiaušinius, cukrų, druską. Gal truputį per jaunos buvome.“

Ir virti, ir ilsėtis

Mūsų laikais nemokamų kulinarijos kursų, kaip ir nemokamų pietų, nebūna. Prie kurį laiką jau veikiančių kulinarijos studijų gruodį ketina prisijungti Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centras. Būsimų kursų kaina kol kas neskelbiama, pasak Viešbučių, restoranų ir turizmo specialistų rengimo skyriaus vedėjos Ramunės Janarauskienės, ji priklausys paaiškėjus lankytojų skaičiui.

Apie šį projektą skelbiama Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centro svetainėje „www.vzdrmc.lt“.

Praėjusią žiemą į kulinarijos kursus kvietęs renginių organizatorius „La Carnavale“ ir bendrovės „Mokesčių srautas“ rengta „Kulinarijos akademija“ šiemet tokių kursų neberengia.

Vilniškė prieskonių ir delikatesų parduotuvė „Skonio studija“ į kulinarijos kursus kviečia kas antrą savaitgalį – šeštadieniais nuo 11 iki 15 val., tokia pamoka kainuoja 139 Lt. Pasak pardavimų vadybininko Tomo Juškos, į šiuos kursus žmonės susirenka labiau atsipalaiduoti, o ne patys gaminti – jie stebi valgių gamybos procesą, gali padėti virtuvės šefui, užsirašyti receptus, ragauti vyno. Pagal  „mokinių“ pageidavimus dažniausiai čia vyksta sušių, itališkos pastos, rytietiškų ir prancūziškos virtuvės patiekalų gamybos pamokos. Daugiau apie šiuos kursus – svetainėje „www.skonio-studija.lt“.

„Kulinarijos studija“ (KS) taip pat sulaukia norinčiųjų pajusti maisto gaminimo malonumą ar tiesiog atsipalaiduoti po darbų. Pasak KS atstovės Augustinos Piekuraitės, užsiėmimai vyksta grupėms iki 10 žmonių, viena pamoka trunka 3–4 val. Kursų lankytojus labiausiai domina svečių šalių virtuvės – itališka, prancūziška, tailandietiška. Pamoka kainuoja 130 Lt, jos metu ruošiami trys patiekalai: užkandis, pagrindinis patiekalas ir desertas. Saldumynų gaminimo seminarai dažniausiai vyksta prieš didžiąsias šventes, pvz., Kalėdas. Apie šiuos kursus – „www.kulinarijosstudija.lt“.

***

Šaltinis: www.vz.lt . Tekstas skelbtas lapkričio 18 d. dienraščio „Verslo žinios“ priede „Savaitgalis“.

Griežtai draudžiama HORECAGURU.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti HORECAGURU.LT kaip šaltinį.
Vardas:
Vertinimas:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentaras:
 
Vartotojų sritis
Renginių ir parodų kalendorius
<< Rugsėjis 2017 >>
PATKPnŠS
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Paieška
  kontaktai   |   reklama   |   taisyklės   Interneto svetainių kūrimas: ITGroup.lt