SPA
LT | EN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HORECA straipsniai
2010-01-30
Ispanijos Riocha (Rioja), pirmasis ir iki šiol vienintelis šalies vyno regionas, turintis aukščiausią – DOCa statusą – dar ne taip seniai vadintas žinomiausiu pasaulyje ispaniško vyno gamybos regionu. Laikai keičiasi, ir Riochos gamintojai, norėdami išlikti lyderiais, turi dėti vis daugiau pastangų, mat ant kulnų su savo puikiais moderniais vynais jiems lipa Riberos del Duero, Ruedos ar mažutės Priorato srities vyndariai.

Rioja DOCa kilmės nuorodą turinčius vynus gamina trys rajonai – Alavos Riocha (Rioja Alavesa), Aukštutinė Riocha (Rioja Alta) ir Žemutinė Riocha (Rioja Baja). Alavos Riocha yra kairiajame Ebro upės krante ir pagal administracinį skirstymą priklauso baskų krašto provincijai Alavai. Šįkart būdamas baskų krašte turėjau progą aplankyti kaip tik šios srities vyndarius. Apsistojome Logrone, vadinamame Riochos sostine. Rūpėjo pamatyti, kaip rugsėjo pabaigoje čia visą savaitę švenčiama Šv. Mato (San Mateo) fiesta.

Ispaniškų švenčių nuotaika nepakartojama – kas bent kartą buvo Bilbao Aste Nagusia ar Vitorijos La Virgen Blanca iškilmėse, ką jau kalbėti apie Pamplonos San Fermino šventę, niekada nepamirš ten viešpataujančios nuotaikos. Taigi ir mes kiekvieną vakarą grįžę iš vyninių nerdavome į šventės šurmulį. Vienas smagiausių užsiėmimų – drauge su miniomis vietinių traukti iš baro į barą senamiestyje, ragauti mažas užkandėles, vadinamąsias tapas, užsigeriant Riochos vynu.

Mūsų gidas, septynių nedidelių baskiškų vyninių susivienijimo „Exba-7“ eksporto direktorius olandas Pieteris Brolsma, jau pirmą vakarą veda į Calle Laurel, siaurą gatvelę senamiestyje. Kiekvieno jos (kaip ir gatvikėse aplink) namo pirmajame aukšte – baras su savomis tapomis, kitaip vadinamomis „pinchos“. Ragaujame cojonudo (paskrudinta duona su keptu kiaušiniu ir griežinėliu chorizo dešros), pievagrybių ar, kaip vietiniai prašo – „champis“ (aliejuje su actu pakepti pievagrybiai, „inkrustuoti“ krevete), embuchados (kiaulienos dešra), būtinai pata negra, vėrinukų iš langustinų ir ananasų, patatas bravas, tortiljų ir t. t. 

Lankytojų užeigose pagausėja po 22 val. Skaičiuoju: gal kokių 200 m atkarpoje veikia apie 40 barų. Kiekvieno viduje – spūstis,  gatvikėse – minios, tačiau jokios agresijos – visi geranoriški, paslaugūs, šventiški. Prie bufeto eilutė greit juda – gavęs savo tapas ir crianza vietą paslaugiai užleidžia kitam. Nemažai teko ragauti įvairiausių Riochos vynų, tačiau dabar atrodo, jog maloniausia tai daryti buvo Logrone, Calle Laurel gatvikėje, kur visi aplinkui – draugai ir bičiuliai. Tokie tad buvo šventės vakarai, o nuo ankstyvo ryto kartu su Pieteriu Brolsma vykdavome pas jo susivienijimo vyndarius bei jų kaimynus – per 4 dienas aplankėme 9 vidutinio dydžio ir mažas bodegas.

Rioja DOCa vynai tradiciškai gaminami iš 'Tempranillo' veislės, įmaišant 'Garnacha“ (šilumos ir vaisingumo) ir kiek mažiau – 'Graciano' (stilius ir elegancija) ar 'Mazuelo“ (spalva ir gilumas). Pastaraisiais metais šis tipiškas kupažas keičiamas – vis mažiau maišoma 'Garnacha' vynuogių sunkos, ją keičia 'Cabernet Sauvignon', 'Syrah'. Vynas gaminamas ir tik iš kurios nors vienos vietinės veislės. Geriausiai čia atrodo 'Graciano'.

Dabar Riochoje vyrauja du ryškūs vyno stiliai: tradicinis, kuriam būdingas ilgas vyno brandinimas amerikietiško ąžuolo statinėse, ir naujas, šiuolaikiškas. Šio stiliaus vynams naudojamos prancūziško ąžuolo statinės, vynas brandinamas trumpiau, greičiau išpilstomas į butelius. Beveik kiekvienoje iš aplankytų bodegų radome ir tradicinių, ir naujosios bangos vynų.

Alavos Riochoje veikia daugybė mažų šeimyninių vyninių, ilgą laiką gaminusių vynus tik vietos vartotojams. Plečiantis tarptautiniams ryšiams ir tie mažieji susirengė į kitus kraštus. Kad kelias būtų trumpesnis, smulkios įmonės ėmė kurti bendras eksporto įmones. Viena iš tokių yra „Exba-7“, vienijanti 7 nepriklausomus vyndarius iš aplink Lagvardiją esančių miestelių.
Visos septynios gamintojos – nedidelės šeimai priklausančios vyninės, dirbančios pagal tradicinius šios žemės vynuogių auginimo ir vyndarystės metodus. Visi turi savus vynuogynus, ir nors įdiegė naujas technologijas, tačiau išsaugojo savitą, iš kartos šį kartą puoselėjamą vyno stilių. Dauguma šių nedidelių bodegų negamina kuo nors ypač išsiskiriančių vynų. Jų vynai tokie, kuriuos mielai vartoja jų kaimynai – nebrangūs, tinka prie vietos valgių. Daugelis jų tradicinio stiliaus – joven, crianza, reserva, tačiau beveik kiekvienas vyndarys gamina ir vyno, išryškinančio naująsias Riochos tendencijas.

Jei tektų keliauti

Tradicinė „Bodegas de Santiago“ vyninė turi 24 ha senų vynuogynų, juose auga net 100 m senumo 'Tempranillo' vynmedžių. Per metus pagamina 180.000 butelių. Tarp jų vynų reiktų išskirti senų vynmedžių vyną „Lagar de Santiago Elite“ – 14 mėn. brandintas naujose prancūziško ir amerikietiško (po 50%) ąžuolo statinėse, jis išlaiko vaisišką pagrindą su prieskonių ir dūmų natomis, tvirtais taninais.

Tame pat miestelyje Banjos de Ebro esančios vyninės „Varal“ produkcija pasižymi geru kainos ir kokybės santykiu. Pagrindinių vynų – „Trujalero“ – stilius tradicinis. Savo ateities viltis savininkai sieja su vynu „Varal Selected Harvest“, pagal naująsias Riochos tradicijas gaminamu iš 45 m. senumo 'Tempranillo' veislės vynmedžių, 12 mėn. brandinamu prancūziško ąžuolo statinėse.

„Bodegas Hnos Laredo Villanueva“ – tipiška senosios Riochos atstovė, gamina visą tradicinį Riochos vynų asortimentą – nuo baltųjų „Viura“ iki „Gran Reserva“. Vynai nebrangūs, daugiausia parduodami savame krašte. Yra jų ir Lietuvoje.

„Bodegas Miguel Angel Muro“, kaip visos susivienijimo vyninės, vyną gamina tik iš savo vynuogynų derliaus žaliavos – 'Tempranillo“, šiek tiek 'Graciano' ir 'Viura'. Geriausias jų vynas, įkūnijantis modernųjį stilių, – „Amenital“, iš 'Tempranillo' ir 'Graciano' veislių mišinio.

Prieš 100 m. įkurta „Bodega Ruiz de Vinaspre“ gamina 2 vynų linijas, tradicinę ir modernią – RV. Šioji turi baltąjį, fermentuotą ąžuolo statinėje, rausvąjį ir raudonąjį „RV Tinto Seleccion“ – iš 100% 'Tempranillo' veislės, metus brandintą naujose prancūziško ąžuolo statinėse. Labai tamsus, tirštas, raudonųjų vaisių ir uogienės kvapo su prieskoniais ir stipriais taninais, rūsyje gali būti laikomas bent 10 metų. Dabar vyninė rengiasi naujam projektui – gaminti košerinį vyną.

„Bodega Medrano Irazu“ – bene didžiausia ir kol kas žinomiausia iš susivienijimo vyninių, per metus pagamina apie 1 mln. butelių.

Jos vynai išsiskiria minerališkumu, kurį jiems suteikia kalkinė dirva. Didžiausias viltis ir daugiausia dėmesio dabartinis vyninės vadovas Amadoras Medrano skiria savo tėvo vardu pavadintam naujojo stiliaus vynui „Luis Medrano“, gaminamam iš 45 m. senumo 'Graciano' vynmedžių derliaus.

Vienas iš Alavos Riochos perlų – „Bodega Fernando Remirez de Ganuza“, įsispraudusi ant kalvos greta senosios bažnyčios, tarp siaurų Samanego miestelio gatvelių. Nuo kalvos matyti vyninės vynuogynai, juose tarpsta 30–90 m. vynmedžiai. Savo vynams jie naudoja geriausią žaliavą, kas lieka – parduoda. Ragautieji vyninės vynai stebino vaisiškumu, balansu ir galingu potencialu. Tikriausiai ne veltui Robertas Parkeris pareiškė, kad net sunkiais 2003-iaisiais ir šiek tiek geresniais 2004 m. Remirezas de Ganuza pagamino aukštos klasės vynus.

Dabartinis vyninės „Bodegas y Vinedos Pujanza“ savininkas ir vyndarys Carlosas San Pedro – kelintos kartos vyndarių šeimos atstovas. Jo tėvas darė vyną ir jį parduodavo urmu. Jaunas Carlosas turėjo platesnių užmojų ir sulaukęs 25-erių nusprendė daryti tik puikios kokybės vyną. Jo vyninė nedidelė, per metus pagamina apie 200.000 butelių, čia daro du vynus – „Pujanza“ ir „Pujanza Norte“, abu – 'Tempranillo' veislės pagrindu. Ypatingo prieskoniško aromato vynui suteikia 15 mėn. brandinimas naujo prancūziško ąžuolo statinėse. Abu vynai nefiltruoti.

 „Bodegas Luis Canas“ vyninėje Viljabuenos miestelyje pirmąsyk teko lankytis 1994-aisiais. Per 15 m. čia pasikeitė ir technologijos, ir vynų asortimentas. Šių dienų bodega – modernias technologijas naudojantis vyno gamintojas, vienodai pagarbiai žiūrintis į tradicinius ir į moderniuosius vynus. Tarp jų produkcijos – ir kasdienio vartojimo vynai, ir, tarkime, „Hiru 3 Racimos „–  žurnalo „Decanter“ išrinktas geriausiu ispanišku vynu.

Šiltasis metų laikas yra aktyvių kelionių sezonas. O užklydus į Alavos Riochos regioną užsukti į vieną kitą paminėtą vyninę ir įsigyti ten vyno – malonumas ir dvasiai, ir kūnui.

***
Informaciją pateikė: www.vz.lt . Tekstas skelbtas sausio 22 d. "Verslo žiniose".


Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove.

Griežtai draudžiama HORECAGURU.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti HORECAGURU.LT kaip šaltinį.
Vardas:
Vertinimas:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentaras:
 
Vartotojų sritis
Renginių ir parodų kalendorius
<< Vasaris 2018 >>
PATKPnŠS
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Paieška
  kontaktai   |   reklama   |   taisyklės   Interneto svetainių kūrimas: ITGroup.lt