SPA
LT | EN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HORECA pasaulis
2010-11-01
Visai nesvarbu, kad pasaulio virtuvės madas diktuoja skandinavai, kad prestižinius geriausių restoranų titulus ir žvaigždes skina Tokijo ar Londono restoranai, nes būtent Paryžius daugumai keliautojų yra tikroji pasaulio gurmanų sostinė.

Patikrintas, visuose pasaulio miestuose suveikiantis būdas rasti gero maisto – eiti ten, kur traukia vietiniai. O Paryžiaus gurmanai, anot dienraščio „Financial Times“ (FT) maisto apžvalgininkų, dabar traukia į naujos rūšies restoranus – laisvos atmosferos, paprastai apstatytus ir visai mažyčius. Kitaip tariant, tai visiškos priešingybės toms krištolo šviestuvais, baltomis staltiesėmis, sidabriniais įrankiais ir visokiais formalumais „apginkluotoms“ maisto tvirtovėms.

Tose Paryžiaus gurmanų „kišenėse“ telpa ne daugiau nei 10 stalelių, valgytojai jose alkūnėmis vienas kitam bado šonus, o salytės gale, ankštoje virtuvėje, visiems prieš akis pluša virtuvės meistras.
Mažųjų restoranėlių šeimininkai dažniausiai – tai patys virtuvės meistrai, jiems nereikia pakloti krūvos pinigų už patalpų eksploataciją, nereikia išlaikyti būrio padavėjų, galiausiai – jie nemėto pinigų visoms toms su gurmaniška vakariene siejamoms nereikalingoms puošmenoms. Todėl jie visą dėmesį gali skirti originalių valgių kūrybai ir svečius ypatingais patiekalais vaišinti už eiliniam gero maisto gerbėjui kur kas prieinamesnę kainą.

Spring

Karščiausia šios vasaros Paryžiaus naujiena FT vadina liepą pradėjęs veikti restoranėlis „Spring“ (internete – www.springparis.fr). Jo šeimininkas, amerikiečių virtuvės meistras Danielis Rose'as restoraną įrengė madingu minimalistiniu stiliumi, jame – vos 6 staleliai svečiams. Virtuvės šefas ir jo entuziastinga komanda savąją virtuvę, kurioje dominuoja lengvi, daugiausia iš turguje pirktų produktų pagaminti patiekalai, vadina „vyksta darbai“ (angl. work in progress) ir kasdien svečiams siūlo ragauti naujų patiekalų. Kaip ir dauguma panašių restoranėlių, „Spring“ neturi nuolatinio valgiaraščio, tik dienos meniu. Pietūs čia kainuoja apie 38 EUR, vakarienė – 64 EUR.

Rino

Italų virtuvės meistro Giovanni Passerini restoranas duris svečiams atvėrė ankstyvą pavasarį. Kaip ir anksčiau aprašytasis restoranėlis, „Rino“ įrengtas paprastai, be jokių nereikalingų dekoro detalių, vienu metu jame telpa 20 valgytojų.

Maistą virėjas ir vienintelis jo padėjėjas ruošia čia pat, už atviros virtuvės-baro. Nusivils tie, kurie „Rino“ tikėsis paragauti itališkos  virtuvės patiekalų. Meistras gamina savo fantazijos sukurtus valgius, pavyzdžiui, miežių rizotą su ančiuviais ir konservuota citrina. Dienos pietūs čia vilioja ne tik skoniais, bet ir kaina – 18 EUR, degustacinį vakarienės valgiaraštį galima rinktis iš dviejų variantų – 38 EUR arba 50 EUR. Restoranas internete – rino-restaurant.com, ir, žinoma, feisbuke.

Yam'Tcha

Anot FT, gauti stalelį vakarienei „Rino“ gali būti sunku, bet tai niekų darbas, palyginti su Luvro kaimynystėje veikiančiu „Yam'Tcha“. Priežastis – restorano virtuvės meistrė Adeline Grattard, kuri šįmet kovą buvo pagerbta pirmąją „Michelin“ gido žvaigžde – ir tai nepraėjus nė metams nuo restorano atidarymo. Dar prieš paskelbiant apie „Michelin“ įvertinimą, savosios eilės pavakarieniauti mažučiame, dvi dešimtis svečių galinčiame priimti restorane, reikėjo laukti maždaug pusmetį.

Ponia Adeline, dirbusi su vienu garsiausių Prancūzijos virtuvės meistrų Pascaliu Barbot, o vėliau Hongkonge valgį ruošusi kartu su kita Azijos virtuvės žvaigžde Alvinu Leungu, savo restorane kuria sensacingus patiekalus, juose dera prancūziški ir kiniški produktai, skoniai ir maisto gaminimo būdai. Šefės vyras Chi Wa rengia teatrališkas arbatos degustacijas. Dienos pietūs čia kainuoja 30 EUR.

Mystery cuisine

Restorane yra vietos vos 14 svečių ir veikia jis tik vakarais. Virtuvės koncepciją jos šeimininkai – savamokslis prancūzų virėjas Edouard'as Desrousseaux de Vandieres ir meistrė Thu Ha iš Vietnamo – apibūdina kaip „keturių rankų virtuvę“ ir tai reiškia, jog svečius jie maitina abiejų sukurtais valgiais. Ponas Edouard'as mėgsta šviežią foie gras, jas derina su braškėmis, prieskoniais ir trumais, o p. Ha ruošia puikią pho ga sriubą iš ryžių makaronų, jautienos, vištienos bei žalio kiaušinio trynio.
Vakarienė „Mystery cuisine“ yra prabanga – dviejų patiekalų valgis čia atsieis apie 59 EUR, o menu gastronomique, kuriame ir sūrių lėkštė bei desertas, kainuos visus 99 EUR.

Le Timbre

Mažučiame britų virtuvės meistro Chriso Wrighto restorane tarp vienas šalia kito sugrūstų stalų sunku laviruoti ir padavėjai. Ponas Chrisas yra vienas iš nedaugelių britų virėjų, sugebėjusių užsidirbti sau vardą išrankiųjų gurmanų mieste. Dienraščiui „The Telegraph“ jaunasis meistras prisipažino, jog iš pradžių Paryžiuje buvo baisoka, Jis pasakoja neturėjęs supratimo, ar prancūzai apskritai jį priims, ką jau kalbėti apie jo norą svečius vaišinti britiškomis prancūziškos virtuvės interpretacijomis. 
Nuolatiniai jo restorano lankytojai dabar tokių baimių nesupranta, o ir prancūzų maisto kritikai jį giria būtent už britiškų maisto produktų, tokių kaip čederio sūris, vartojimą.

Pono Chriso valgiaraštyje tokie valgiai kaip voveraitės su lengvai pakepintu rūkytu kumpiu, paprasta žirnių sriuba, paskaninta ančiuviais, menkės kepsnys, įdarytas ožkos pieno sūriu ir t. t. Meistras kažkokiu būdu virtuvėje viską nudirbti suspėja vienas pats. Trijų patiekalų dienos pietūs „Le Timbre“ kainuoja 26 EUR. Restoranas internete – restaurantletimbre.com .

 

Informaciją pateikė: www.vz.lt

 

Griežtai draudžiama HORECAGURU.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti HORECAGURU.LT kaip šaltinį.
Vardas:
Vertinimas:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentaras:
 
Vartotojų sritis
Renginių ir parodų kalendorius
<< Lapkritis 2017 >>
PATKPnŠS
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Paieška
  kontaktai   |   reklama   |   taisyklės   Interneto svetainių kūrimas: ITGroup.lt