SPA
LT | EN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HORECA pasaulis
2009-05-14
Rusų virtuvė – viena unikaliausių pasaulio virtuvių, kuri išlaikė savo istoriją ir tradicijas. Jau senosios Rusios laikais labiausiai čia paplito ruginė duona, kuri tapo vienu svarbiausiu maisto šaltiniu.

Didelę įtaką rusiškos virtuvės formavimuisi turėjo totoriai, Centrinės Azijos bei Sibiro tautos, iš kurių rusai išmoko gaminti lakštinius, virtinius, kepti įvairius pyragus, rūkyti žuvį, taip pat atsirado speciali arbatos gėrimo ceremonija. XVIII amžiuje rusų virtuvė buvo paveikta vakarietiškų patiekalų. Šalyje vis labiau populiarėjo šokoladas, įvairūs prieskoniai. XVIII amžiaus II pusėje apogėjų pasiekė rafinuota rusų-prancūzų virtuvė, iš kurios išsirutuliojo tokie patiekalai kaip befstrogenas, Kijevo kotletas, Orlovo vištiena ir pan. XIX amžiuje Rusiją pasiekė bulvės, kurios tapo vienu svarbiausiu virtuvės produktu, galinčiu pakeisti ruginę duoną. Pasak specialistų, XIX amžiuje galutinai susiformavo rusiškoji virtuvė.

Populiariausi rusų šaltieji patiekalai

Pasak specialistų, rusiškoje virtuvėje beveik nenaudojamos šviežios daržovės. Jos dažniausiai yra verdamos, kepamos. Todėl Rusijoje yra labai populiarios virtų daržovių salotos. Ko gero, pačios žinomiausios šios šalies salotos - „Olivje“ („Оливье“). Lietuvoje jos yra labiau žinomos kaip įvairių daržovių mišrainė. Šaltiena yra kitas rusų virtuvės patiekalas. www.horecaguru.lt portalas savo skaitytojams suteikia puikią galimybę pasigaminti šį populiarų rusų valgį. Taigi trijų rūšių mėsą (vištieną, jautieną ir kiaulieną) sudedame į didelį puodą. Tam, kad vėliau patiekalas įgautų drebučių pavidalą, į puodą taip pat reikia įdėti keletą kiaulienos kojų. Visa tai užpilame šaltu vandeniu ir verdame tris valandas. Likus pusvalandžiui iki virimo pabaigos reikia įberti smulkiai tarkuotų morkų, pasūdyti nuovirą pagal skonį ir įmesti kelis lauro lapus. Išvirtą mėsą supjaustome smulkiais gabalėliais, užberiame česnaku ir sudedame į keletą dubenėlių. Visa tai užpilame tuo pačiu karštu nuoviru ir paliekame aušti. Vėliau viską sudedame į šaldytuvą. Be minėtų patiekalų, Rusijoje taip pat labai populiarūs šalti rūkytos žuvies valgiai.

Rusiškų sriubų karalystė

Gausus sriubų pasirinkimas yra vienas rusiškos virtuvės ypatumų ir pasididžiavimų. Čia gaminamos šaltos sriubos, kurių pačios garsiausios – „okroška“ ir „tiurja“. „Okroška“ – tai giros pagrindu gaminama sriuba, primenanti šaltibarščius. Į dubenį su gira reikia supjaustyti virtas bulves, ridikėlius, kitas daržoves (išskyrus kiaušinius ir burokėlius). Visa tai paskaniname grietine. Kita šalta rusų sriuba – minėta „tiurja“ (duonos sriuba). Tai itin greito paruošimo valgis. Smulkintą duoną reikia užpilti šaltu virintu vandeniu ir palaukti keletą minučių. Kai duona išbrinksta, užpilama cukraus pagal skonį. Iš karštų sriubų garsiausios yra „šči“ (kopūstų sriuba), „ucha“ (žuvienė), barščiai (burokėlių sriuba), „rasolnikai“ (raugintų agurkų sriuba), „solianka“ (šiupininė). Visos sriubos Rusijoje dažniausiai paskaninamos grietine.

Žinomiausi rusų karštieji patiekalai

Mėsa rusiškoje virtuvėje naudojama labai plačiai. Rafinuota rusų-prancūzų virtuvė pasauliui pateikė tokį patiekalą kaip befstrogenas. Svarbus mėsos patiekalas yra šašlykas, kuris į plačiąsias Rusijos gelmes atkeliavo iš Kaukazo virtuvės. Įdaryti kvietinės tešlos gaminiai taip pat neatsiejami nuo rusiškos virtuvės. Šie patiekalai yra perimti iš totorių ir kitų Azijos tautų. Patys garsiausi įdaryti tešlos gaminiai yra koldūnai („pelmeni“), virtiniai („vareniki“). Kas nežino garsiųjų rusiškų pyragėlių („pirožki“). Tai įdaryti kopūstais, mėsa, varške mielinės tešlos kepiniai. „Kulebiaka“ yra tie patys pyragėliai, tačiau daug didesni. Rusiška virtuvė taip pat garsėja įvairiais blynais. Šis patiekalas yra bene seniausias ir turintis gilias tradicijas. Tradiciniai rusiški blynai („блины“) būdavo iš mielinės tešlos ir kepami kaip dideli papločiai krosnyje. Keptuvėje kepami dideli ir ploni lietiniai yra vadinami „blinčikais“ („блинчики“), o maži riebaluose kepti blynai vadinami „oladji“ („оладьи“). Karštieji patiekalai dažniausiai valgomi su garnyru – virtomis daržovėmis, košėmis, bulvėmis. Apetitą sužadina įvairūs padažai ir kiti prieskoniai – grietinė, krienai, garstyčios ir pan. Labai svarbus patiekalų elementas yra raugintos, sūdytos daržovės: rauginti agurkai, kopūstai, grybai.

Tradiciniai rusų gėrimai

Kaip bebūtų gaila, rusų virtuvei būdingi specifiniai gėrimai, kurių dalis šiuo metu jau išnykę. Karštas medaus gėrimas „sbiten“ („сбитень“) XIX-ame amžiuje buvo bepradedąs nykti, tačiau dabar Rusijoje išgyvena pakilimą. Visi puikiai pažįsta rusų girą („квас“), kuri gaminama iš juodos duonos ir kitų ingredientų. Morsas yra tradicinis vaisių ir uogų nuoviras. Kisielius yra vaisių ar uogų gėrimas sutirštintas krakmolu. Alkoholiniai gėrimai Rusijoje taip pat labai populiarūs. Seniausias žinomas alkoholinis gėrimas yra midus („мёд“), šiuo metu beveik išnykęs. Nacionalinis rusų gėrimas – gerai žinoma degtinė. Tačiau specialistai nesutaria dėl jos atsiradimo vietos. Rusijoje daug dėmesio skiriama arbatos gėrimo ceremonijai. Kaip bebūtų keista, tačiau arbata nacionalinėje rusų virtuvėje nukonkuravo kai kuriuos vietinius gėrimus. Galima teigti, kad arbata rusams kaip atskira kultūros terpė, kurioje naudojami specifiniai indai, pavyzdžiui, virdulys („samovar“). Arbata geriama saldinta, kartais į ją dedama uogienė. Neretai rusai šį gėrimą pila į lėkštelę ir siurbčioja iš jos.

Parengė horecaguru.lt, naudojantis horeca.ru šaltiniu

horeca.ru nuotr.

Griežtai draudžiama HORECAGURU.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti HORECAGURU.LT kaip šaltinį.
Vardas:
Vertinimas:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentaras:
 
Vartotojų sritis
Renginių ir parodų kalendorius
<< Lapkritis 2017 >>
PATKPnŠS
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Paieška
  kontaktai   |   reklama   |   taisyklės   Interneto svetainių kūrimas: ITGroup.lt