SPA
LT | EN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HORECA pasaulis
2009-06-29
Sambuka – itališkas anyžių aromato likeris. Šis gėrimas gaminamas iš anyžių ekstrakto, pridedant šeivamedžio (sambucus nigra) trauktinės. Pastaruoju metu sambuka patraukė jaunimo akį. Šis gėrimas populiarus ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Dažniausiai jis geriamas pramoginėse vietose, pavyzdžiui, klubuose. Tam turėjo įtakos ne tik malonus sambukos skonis, bet ir jos paruošimo ritualas, kuris neretai užburia savo fantastišku grožiu.

Sambukos kilmė

Šio gėrimo pavadinimas kilo iš lotyniško šeivamedžio pavadinimo. Proceso metu gaunamas 38-42° stiprumo skaidrus bespalvis, kartais su tamsiu ar rausvu atspalviu, saldus likeris. Žvaigždanyžių (žvaigždiniai anyžiai) trauktinę į senovės Romą atvežė saracėnai.

Gėrimas turėjo didelę paklausą, todėl vėliau tapo šiuolaikinės sambukos pagrindu. Jos sudėtyje (be anyžių ir šeivamedžio uogų sirupo) kartais yra citrinų koncentrato. Anyžiai, kurie yra pagrindiniai gėrimo komponentai, yra subtilaus ir išieškoto aromato. Šeivamedžio uogos gėrimui suteikia labiau subalansuotą skonį.

Skirtingų gamintojų spirito tūris gėrime nežymiai skiriasi – nuo 38 iki 42 laipsnių. Cukraus sambukoje nei daug, nei mažai – 35 g/litre. Dažniausiai ji būna skaidri, bet yra ir raudonoji bei rudoji sambuka. Ir paskutinė šio gėrimo mados tendencija klubuose – juodoji sambuka.

Sambukos vartojimo būdai

Ypač sambuka išpopuliarėjo klubinėje, pramoginėje kultūroje, kur ji neretai gaminama su šou elementais.

Seniausias ir klasika tapęs sambukos gėrimo būdas, turbūt, žinomas kiekvienam – į taurės dugną yra dedami keli kavos grūdeliai, kurie simbolizuoja sveikatą, laimę ir turtus. Tuomet įpilamas sambukos likeris ir visa tai yra padegama. Kai gėrimas užgęsta, jį reikia išgerti. Užkandama kavos grūdeliais. Kartais gėrimą galima gesinti ir delnu. Kai kurios sambukos rūšys pagardinamos citrinos ekstraktu.

Šis sambukos gaminimo būdas propaguojamas įvairiausiuose pasaulio restoranuose ir baruose, mūsų šalis – ne išimtis. Gėrimo liepsna žadina apetitą bei įvairiausias fantazijas.

Dar yra keli niuansai. Vieni vien geria neskubėdami, kiti mėgaujasi kvapu. Daug sudėtingesnis variantas, kai sambuka ant kavos pupelių pilama į konjako taurę ir jai degant taurė yra sukama. Tuomet kvapas lieka labiau koncentruotas. O įdomiausia, kad degdama sambuka tik sušyla, bet neįkaista, o ir jos skonis stipriai pasikeičia.

Aišku, šį gėrimą galima gerti ir gryną. Yra žinoma, kad sambuka yra panaši į absentą, tačiau ją gerti žymiai maloniau ir lengviau. Ji yra silpnesnė (lyginti su „Žaliąja fėja“) ir neturi kartumo. Šiuos gėrimus sieja ir tai, kad abiejuose yra daug eterinių aliejų, o skiedžiant vandeniu jie tampa baltos spalvos.

 

Tai tokia ta egzotiškoji sambuka iš nuostabiosios Italijos šalies.

007.jpg

Parengė horecaguru.lt, naudojantis horeca.ru šaltiniu

horeca.ru nuotr.

Griežtai draudžiama HORECAGURU.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti HORECAGURU.LT kaip šaltinį.
Vardas:
Vertinimas:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentaras:
 
Vartotojų sritis
Renginių ir parodų kalendorius
<< Rugsėjis 2017 >>
PATKPnŠS
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Paieška
  kontaktai   |   reklama   |   taisyklės   Interneto svetainių kūrimas: ITGroup.lt