SPA
LT | EN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HORECA pasaulis
2009-07-02
Tekila – pagrindinis Meksikos gėrimas. Tekilos atsiradimo istorija siekia VIII amžių, kai toltekų gentis išmoko iš raugintų agavų sulčių pasigaminti alkoholinį gėrimą octli (kuris dabar vadinamas pulke). Tai tąsus pieno spalvos gėrimas (šiek tiek putotas), kurio stiprumas buvo nuo 4 iki 6 laipsnių. Agava – tai minkštas augalas, kurio pilkšvai melsvi lapai kartais būna net iki dešimties pėdų ilgio. Agavų yra daug rūšių, tačiau tik viena jų – Tequilana Weber Azul (mėlynoji agava) – tinka šio gėrimo gamybai.

Tekilos istorija

Legenda sako, kad indėnai pulkę atrado ne patys, o padedami dieviškos apvaizdos. Žaibas trenkė į agavą ir perskėlė ją į dvi puseles, o iš vidaus pradėjo sunktis nektaras. Meksikos indėnai nežinojo, kad šiame augale slypi „dievų dovana“. Tai sužinoję, ėmė naudoti nektarą taip, kaip ir derėjo: sultys rūgo ir virto putojančiu gėrimu.

Ilgą laiką pulkė buvo vienintelis meksikiečių alkoholinis gėrimas, kol ispanų konkistadorai į Naująjį Pasaulį atvežė europietiškas spirito gamybos technologijas. Pirmą kartą meskalis – saldžių agavos sulčių produktas – buvo pagamintas 1521 metais, o tekilos tėvu istorija vadina doną Pedro Sančesą de Taglį, Altamiro markizą, kuris 1600 metais įkūrė pirmą tekilos fabriką Cuisillos hasiendoje. Tekilos populiarumas augo labai greitai, ir jau 1608 metais vietiniai vadovai už prekybą šiuo gėrimu pradėjo rinkti specialų mokestį.

Meksikai tekila – tai ne šiaip tik gėrimas. Tai visa jos žmonijos istorija ir kultūra. Dar XVIII amžiuje tekila tapo svarbiu eksporto produktu, o karo metu ji buvo visų kariaujančių šalių universali valiuta. Su geležinkelių atsiradimu tekila gavo tikrąjį pripažinimą – taip ji užkariavo Ameriką. Užkariavę amerikiečių pripažinimą, tekilos gamintojai ėmė eksportuoti ją į Europą. 1910 metais Meksikoje įsiplieskė dešimties metų revoliucija, iškėlusi tekilą kaip meksikiečių išsilaisvinimo simbolį.

Žinomumą visame pasaulyje tekilai atnešė Olimpinės žaidynės Mechike 1968 metais, o 1974 metais meksikiečių gamintojai gavo išskirtinę teisę naudoti pavadinimą „tekila“ pasauliniu mastu. Nuo tada tekilos – ir ypač geriausių jos rūšių – populiarumas kasdien auga visame pasaulyje, o Meksikos vyriausybė griežtai prižiūri šio šalies simbolio kokybę.

Tekilos pavadinimas kilęs nuo Tekilos (Tequila) miesto Meksikos Chalisko valstijoje. Mūsų dienomis šis gėrimas gaminamas penkiose Meksikos valstijose, tačiau geriausias tekilos rūšis tiekia Chalisko valstija. XX amžiaus 10 dešimtmetyje didėjant pasauliniam susidomėjimui tekila, daugelį žinomų tekilos prekės ženklų perėmė pasaulinės alkoholinių gėrimų gamybos korporacijos. Meksikoje tebeveikia ir daug nedidelių, šeimyninių tekilos varyklų.

Tekilos klasifikacija

Egzistuoja dvi tekilos kategorijos: tekila iš 100% agavų ir tekila iš 51% agavų bei 49% kukurūzų ar cukranendrių. Kuo tekilos sudėtyje daugiau agavų, tuo jos kokybė geresnė. Oficialios normos leidžia tekilos stiprumui svyruoti nuo 38 iki 55 proc.

Pagal Consejo Regulador del Tequila A.C. tekila skirstoma į keturias kategorijas. Eksportui naudojami angliški, pačioje Meksikoje – ispaniški pavadinimai:

blanco (sidarbrinė) – jauna, nebrandinta, skaidri tekila. Po distiliacijos iškart supilstoma į butelius;

joven (auksinė) – jauna, nebrandinta tekila, į kurią dėta karamelės, fruktozės, glicerino ir kitų prieskonių, kad skonis ir spalva taptų panašesni į išlaikytos tekilos skonį;

reposado (brandinta) – tekila, kuri brandinta ąžuolo statinėje ne trumpiau kaip 2 mėnesius;

añejo (ypač ilgai brandinta) – tekila, kuri išlaikyta ąžuolo statinėje ilgiau kaip 1 metus.

Kuo ilgiau brandinta tekila, tuo tamsesnę spalvą ji įgauna, tačiau dažnai jauną tekilą tiesiog nudažo karamele ir kitais priedais.

Tekila yra meskalio porūšis. Nuo kitų meskalių tekila skiriasi tuo, kad gaminama pagal griežtus Meksikos tekilos reglamentavimo tarybos nuostatus, kur gėrimui taikomos kilmės apsaugos taisyklės (Denominacion de Origon).

Kaip gerti tekilą?

Tradiciškai tekila pilama į aukštą bei siaurą (1 gurkšnio) taurelę, tačiau kartais pilama ir į Margaritos kokteiliams skirtą taurę. 2002 metais buvo patvirtinta oficiali tekilos taurė – ji yra tulpės formos ir ant aukštos kojelės.

Vis dėlto tekila dažniausiai geriama gryna, iš mažų taurelių, išlenkiant vienu ypu. Užkandama citrinos skiltele ir žiupsneliu druskos. Druska sumažina deginantį gerklės pojūtį, o rūgštus vaisius subalansuoja ir sušvelnina skonį.

Pačioje Meksikoje įprasta tekilą gerti užsigeriant sangrita (pomidorų ir apelsinų sulčių mišinys su pipirais). Ši tekilos gėrimo tradicija yra intriguojanti, kraują kaitinanti bei jausmus žadinanti ceremonija.

1196828_agave_plant.jpg

Parengė horecaguru.lt, naudojantis horeca.ru šaltiniu

horeca.ru ir sxc.hu nuotr.

Griežtai draudžiama HORECAGURU.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti HORECAGURU.LT kaip šaltinį.
Vardas:
Vertinimas:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentaras:
 
Vartotojų sritis
Renginių ir parodų kalendorius
<< Lapkritis 2017 >>
PATKPnŠS
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Paieška
  kontaktai   |   reklama   |   taisyklės   Interneto svetainių kūrimas: ITGroup.lt