SPA
LT | EN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HORECA pasaulis
2009-07-03
Konjakas užima ypatingą vietą tarp stipriųjų alkoholinių gėrimų. Jo istorija apipinta legendomis, o gamybos technologija rūpestingai saugoma pačių gamintojų.

Kas yra konjakas?

Konjakas (pranc. Cognac – miestas pietvakarių Prancūzijoje) – tai brendis, gaminamas Prancūzijos Konjako (Cognac) miesto apylinkėse, laikantis valstybinės organizacijos Bureau National Interprofessionel du Cognac nustatytų reikalavimų:

Gėrimas turi būti pagamintas griežtai apibrėžtame Cognac regione. Jame turi būti ne mažiau kaip 90% Ugni blanc, Folle blanche ir Colombard veislių vynuogių (dauguma konjakų gaminama tik iš Ugni blanc vynuogių).

Vyno spiritas, iš kurio daromas konjakas, turi būti pagamintas dvigubos distiliacijos būdu.

Gėrimas privalo būti brandintas prancūziško ąžuolo statinėse ne mažiau kaip 2 metus.

Konjakas daromas iš vynuogių spirito (pranc. Eaux de Vie – gyvojo vandens), kuris dvigubos distiliacijos būdu gaminamas iš specialiai distiliavimui gaminamo baltojo sauso vynuogių vyno. Distiliacijos metu gaunamas maždaug 70% stiprumo spiritas, kuris pilstomas į ąžuolo statines ir brandinamas. Tuomet konjake ištirpsta kai kurios ąžuolo medienoje esančios medžiagos, todėl konjakas įgauna rusvą atspalvį. Taip per ąžuolo poras prasiskverbęs oras sukelia lėtą konjako oksidaciją ir naujų aromatinių junginių susidarymą. Aišku, dalis alkoholio išgaruoja, ilgainiui gėrimas tampa šiek tiek silpnesniu. Išlaikytas konjakas atskiedžiamas vandeniu. Gautas ne mažiau kaip 40% stiprumo gėrimas išpilstomas į butelius.

Kuo gi ypatingas konjakas?

Konjakas užkariavo ir vertintojų, ir mylėtojų pripažinimą. Šis gėrimas tarsi pripildytas pietų saule ir šiltu vėju nuo Viduržemio jūros. Nors šis gėrimas ir stiprus, tačiau jo skonis nėra aštrus ar grubus.

Renkantis konjaką restorane ar parduotuvėje, svarbu žinoti, ką reiškia vienas ar kitas trumpinys ant butelio etiketės. Labiausiai paplitęs toks konjako amžiaus žymėjimas:

V.S. (Very Special) – ne mažiau kaip 2 metų senumo konjakas.

V.S.O.P. (Very Superior Old Pale); Vieux; V.O. (Very Old) – ne mažiau kaip ketverių metų senumo konjakas.

X.O.; (Extra Old); Napoleon – ne mažiau kaip šešerių metų senumo konjakas.

Paprastai parduodami senesni konjakai. Konkrečių metų (milléssime) konjakai parduodami retai.

Šie žymėjimai nėra oficialiai įteisinti, jie tėra žinomų konjako gamintojų rinkodaros tikslais sukurti simboliai. Kai kurie konjako gamintojai tokių žymėjimų nenaudoja.

Nuo 1938 m. yra įvardijami 6 auginimo rajonai:

Grande Champagne - geriausios kokybės zona;
Petite Champagne;
Borderies - šioje zonoje gaminami spiritai subręsta greičiau nei pirmųjų dviejų;
Fins bois - didžiausia plotų zona;
Bons bois;
Bois ordinaires.

Konjakas neskirtas tiesiog gerti – konjakas skirtas juo mėgautis. Tai subtilus gėrimas, dažniausiai vartojamas vienas ar su maistu, pastaruoju metu populiarinamas ir kaip kokteilių sudėtinė dalis. Konjako aromatas geriausiai atsiskleidžia nedidelėse tulpės formos taurėse.

Konjakas laikomas vienu geriausiu didžestyvu, nes vartojamas po valgio. Prie jo labai tinka kava, šokoladas, tam tikros tabako rūšys.

Itin netinkamas šio tauraus gėrimo vartojimo būdas – konjako maišymas su kola – tai tas pat kaip ant prabangaus papuošalo priklijuoti plastmasinę bižuteriją ir tuo didžiuotis.

antras_konjakas.jpg

Parengė horecaguru.lt, naudojantis horeca.ru šaltiniu

horeca.ru ir sxc.hu nuotr.

Griežtai draudžiama HORECAGURU.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti HORECAGURU.LT kaip šaltinį.
Vardas:
Vertinimas:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentaras:
 
Vartotojų sritis
Renginių ir parodų kalendorius
<< Rugsėjis 2017 >>
PATKPnŠS
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Paieška
  kontaktai   |   reklama   |   taisyklės   Interneto svetainių kūrimas: ITGroup.lt