SPA
LT | EN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HORECA pasaulis
2009-07-07
Degtinė (vodka) Rusijai – daugiau nei vien tik alkoholinis gėrimas. Ji yra šalies nacionalinės kultūros dalis. Pasaulyje yra begalė stiprių alkoholinių gėrimų, kurie tiek savo spalva, tiek skoniu, tiek pateikimu, tiek brandinimo (gaminimo) tradicijomis yra kur kas pranašesni už degtinę. Tačiau šis gėrimas nė kiek nenusileidžia „savo konkurentams“ – jis tampa vis populiaresniu tiek Rusijoje, tiek visame pasaulyje. Degtinės vartotojai jau seniai įvertino nenuginčijamą šio gėrimo kokybę – ji natūrali, jos skonis neužgožia maisto skonio, itin žadina apetitą ir kt.

Rusiškos degtinės istorija

Pirmą kartą į Rusiją šis gėrimas pateko XIV amžiuje. Tai buvo distiliuotas vynuogių vyno spiritas. Pirkliai vadindavo degtinę „gyvenimo vandeniu“ (aqua vitae). Gėrimas buvo vartojamas tiek atsipalaidavimo, tiek gydymo tikslais. Po šimto metų gėrimas tapo dar populiaresniu, kai jį pradėjo skiesti vandeniu. Jau XV amžiuje degtinė buvo intensyviai gaminama Rusijoje, tačiau jau ne iš vynuogių, o grūdų.

Pirmą kartą šio alkoholio gaminimo valstybinis monopolis buvo įvestas Ivano Didžiojo, jo pasekėjai plėtė ir stiprino šią privilegiją. Ivano Grozno laikais masiškai atsidarinėjo smuklės, kuriose buvo įprasta gerti tol, kol baigdavosi pinigai.

Iki XVIII amžiaus vidurio degtinė Rusijoje buvo vadinama duonos vynu (хлебное вино). Tai buvo iki 60% alkoholio tūrio palyginti brangus gėrimas. Daugiausia jis buvo parduodamas smuklėse. Žodis vodka tuo metu reiškė medicininės paskirties žolių trauktinę.

XIX amžiaus viduryje degtinė tapo esminiu carinės Rusijos biudžeto šaltiniu. Vyriausybei skatinant vartoti valstybinių daryklų pagamintą degtinę, ji tapo mėgstamu Rusijos imperijos gyventojų gėrimu. 1863 metais valstybinė degtinės gamybos monopolija buvo panaikinta, dėl to smarkiai krito gėrimo kaina, ir degtinė tapo prieinama net ir nepasiturintiems gyventojams. 1911 metais degtinė sudarė 89% visų Rusijoje suvartotų gėrimų.

Labiausiai šiuo metu paplitęs degtinės stiprumas – 40% alkoholio tūrio – yra siejamas su XIX amžiaus pabaigos rusų chemiko Dmitrijaus Mendelejevo tyrinėjimais. Jie parodė, kad idealus degtinės stiprumas yra 38% - dar silpnesnė degtinė turės daugiau vandens, o dar stipresnė – per daug degins gomurį. Mokesčių rinkimo tikslais šis skaičius buvo suapvalintas iki 40%, o 1894 metais Rusijoje paskelbtas degtinės standartu.

Gamyba ir vartojimas

Degtinę galima distiliuoti bet kokio augalo, kuriame yra daug krakmolo ar cukraus, pagrindu. Geriausiomis laikomos degtinės tos, kurios yra pagamintos iš rugių ir kviečių, prastesnėmis – iš kitų grūdų, pavyzdžiui, kukurūzų. Gėrimas neretai varomas iš cukranendrių melasos, cukrinių runkelių, sojos pupelių, bulvių, vynuogių išspaudų, tiesiog iš cukraus, kartais net ir medienos pramonės atliekų.

Dėl itin gero išvalymo rektifikuoti spiritai yra praktiškai bekvapiai, todėl jų gamybai galima naudoti bet kokias (net itin prastas) žaliavas (bulves, runkelius ir pan.). Skoniui ir kvapui suteikti į degtinę dedama aromatizuojančių medžiagų , nedaug cukraus. Būtent tokia iš rektifikuoto spirito Rusijoje gaminama degtinė davė pradžią šiuolaikinėms degtinėms.

Rytų Europoje, Rusijoje ir Skandinavijos šalyse degtinė dažniausiai geriama gryna. Kitose šalyse ji neretai naudojama kaip pagrindas kokteiliams, pavyzdžiui, „Kruvinoji Meri“, „Atsuktuvas“.

Taigi degtinė yra toks gėrimas, kurio gamyba nuosekliai ir skrupulingai prižiūrima nuo pat pirmo grūdo.

vodka2.jpg

Parengė horecaguru.lt, naudojantis horeca.ru šaltiniu

horeca.ru nuotr.

Griežtai draudžiama HORECAGURU.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti HORECAGURU.LT kaip šaltinį.
Vardas:
Vertinimas:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentaras:
 
Vartotojų sritis
Renginių ir parodų kalendorius
<< Lapkritis 2017 >>
PATKPnŠS
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Paieška
  kontaktai   |   reklama   |   taisyklės   Interneto svetainių kūrimas: ITGroup.lt