SPA
LT | EN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HORECA pasaulis
2009-07-09
Šampanas – gėrimas, kuris visada asocijuojasi su švente ir linksmybėmis. Jo būna visur – nuo vestuvių iki Naujųjų metų šventės. Tačiau šio putojančio gėrimo gamyba – sudėtingas uždavinys, kuris įveikiamas toli gražu ne visiems gamintojams.

Šampano istorija

Šampanu vadinamas tik tas putojantis vynas, kuris pagamintas Prancūzijos Šampanės provincijoje. Kituose šalyse ar regionuose pagamintas panašaus tipo gėrimas yra vadinamas ne šampanu, o putojančiu vynu. Šampanėje vynuogės auginti pradėtos dar Antikos laikais.

XVII amžiuje Šampanės vynai buvo geriami Prancūzijos ir Anglijos karalių dvaruose. Įdomu ir tai, kad turtingi paryžiečiai įsigydavo vynuogynų Šampanės provincijoje. To meto gurmanai norėdavo labai šviesaus vyno, kuris, vyndarių manymu, labai prastai sendavo statinėse. Todėl maždaug nuo 1660 metų vynus imta po neilgo brandinimo iškart pilstyti į butelius. Taip seniau norėta išsaugoti gėrimo aromatą. Dėl nepasibaigusios fermentacijos vynas natūraliai suputodavo.

Visi gerai žinome garsųjį mitą, kad vienuolis-benedektinas Dom Perignon išrado šampaną. Deja, jis jo neišrado – jis tik patobulino gamybos būdus. 1670 metais Dom Perignon pirmasis atrado vynuogių mišinį, kuris pagerino vyno kokybę ir leido išvengti trūkumų. Jis pradėjo šampanui naudoti naujoviškus kamščius, taip pat stipresnius, didesnį spaudimą atlaikančius butelius.

Klasikinė šampano gamybos technologija

Šampanui gaminti naudojamos 3 pagrindinės vynuogių veislės:

Chardonnay – baltos vynuogės, kurios gėrimui suteikia gaivumo ir švelnumo. Tas šampanas, kuris pagamintas vien tik iš Chardonnay veislės vynuogių yra vadinamas Blanc de Blancs.

Pinot Noir – tamsios vynuogės bespalviu minkštimu.

Pinot Meunier – tamsios vynuogės bespalviu minkštimu.

Tradiciškai šampanas gali būti gaminamas dedant ir kitų veislių vynuogių, tokių kaip arbanne, petit meslier, pinot de juillet, pinot gris vrai, pinot rosé ir pinot blanc vrai.

Šampanas (pranc. vin de Champagne) – tai putojantis vynas, kuris gaminamas dukart fermentuojant vyną butelyje ir prisotinant angliarūgšte. Pilnam šampano skoniui susidaryti reikia ne mažiau pusantrų metų.

Vartojimas

Šampanas geriamas šaltas, 6 - 8°C temperatūros. Dažnai šampano butelis prieš atidarymą ir po jo šaldomas specialiame kibirėlyje su ledu ir vandeniu.

Per metus tikro šampano pagaminama 250 milijonų butelių. Lietuvoje jis kainuoja nuo 180 iki 400 litų. Tai vienas pigiausių šampanų. Tikroji šampano kaina - nuo 1200 iki 2 tūkst. litų.

sampe_ir_ikrai.jpg

Parengė horecaguru.lt, naudojantis horeca.ru šaltiniu

horeca.ru nuotr.

Griežtai draudžiama HORECAGURU.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti HORECAGURU.LT kaip šaltinį.
Vardas:
Vertinimas:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentaras:
 
Vartotojų sritis
Renginių ir parodų kalendorius
<< Lapkritis 2017 >>
PATKPnŠS
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Paieška
  kontaktai   |   reklama   |   taisyklės   Interneto svetainių kūrimas: ITGroup.lt