SPA
LT | EN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Portugalija
2009-07-09
Portveinas – tai iš Portugalijos kilęs saldus spirituotas vynas. Tai vienas geriausiai žinomų pietietiškų vynų. Jo tėvynė – pietinė Portugalija. Žodis „portveinas“ yra kilęs iš vieno svarbiausių Portugalijos jūrų uosto Portu pavadinimo. Per šį jūros uostą buvo eksportuojami stiprūs ispaniški vynai.

Įprastas vynas tapo stipresnis dėl to, jog portugalai į eksportuojamą vyną įpildavo vyno spirito. Iš jo buvo gaminamas konjakas. Taip jis ilgiau negesdavo. Taigi į Britų salas plukdomas vynas įgaudavo konjako prieskonį ir netrukus šis skonis tapo portugališko vyno skiriamuoju ženklu. Anglai juos vadino vino-porto arba porto-vino.

Raudonieji ir rubino raudonumo portveinai yra ilgai brandinami, dažniausiai tai yra kelių vynų mišinys. Gali būti saldūs su vaisių prieskoniu. Jie yra idealūs kaip desertiniai vynai. Jie gaunami taip: kaitinant misą statinėse iki 45-50 laipsnių Celsijaus, paskui vynas brandinamas 12-18 mėnesių. Tačiau taip gaminami tik rūšiniai portveinai, o paprastieji brandinami tik 3 mėnesius.

Portveinų stiprumas yra nuo 17 iki 20%. Cukraus kiekis nuo 6 iki 14 %.

Baltasis portveinas taip pat bręsta keletą metų statinėse, o paskui supilstomas į butelius. Portveinai puikūs aperityvai, nes žadina apetitą, todėl labai tinka prie mėsos patiekalų.

Neabejojama, kad vienintelis bei tikriausias portveinas gimsta Douro (liet. Doro) upės slėnyje (Portugalija). Aišku, iš pat pradžių gimstama vynuogių pavidalu, kurių yra daugiau kaip 80 rūšių. Šiame slėnyje klimato sąlygos yra geriausios vynuogėms augti. Tai pastebėjo pirmieji vynuogių augintojai jau prieš pora tūkstančių metų.

Vietos gyventojai visada jums sušuks, kad portveinas yra nacionalinis Portugalijos gėrimas, ir siūlys jo paragauti daugelyje barų ar restoranų. Reikia priminti, kad portveino gamybą reglamentuoja griežti reikalavimai. Portveinas klasifikuojamas pagal vynuogių rūšį, cukraus kiekį, brandinimo trukmę ir statinių, kuriose buvo brandinamas, medžio rūšį. Gėrimas gali būti brandinamas net 40 metų.

Dažniausiai sutinkamos šios jo rūšys: tinto - jaunas, saldus ir sodrios spalvos raudonas portveinas; tinto aloirado - rubino spalvos, saldus, brandintas kelerius metus, jaučiamas vaisių skonis; aloirado - maišytas iš kelių portveino rūšių, ilgai brandintas, pusiau sausas arba saldus, aukščiausios rūšies portveinas; aloirado claro - labai ilgai brandintas, aukso spalvos portveinas.

plantacija_porveino.jpg

Parengė horecaguru.lt, naudojantis horeca.ru šaltiniu

horeca.ru nuotr.

Griežtai draudžiama HORECAGURU.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti HORECAGURU.LT kaip šaltinį.
Vardas:
Vertinimas:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentaras:
 
Vartotojų sritis
Renginių ir parodų kalendorius
<< Spalis 2014 >>
PATKPnŠS
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Paieška
  kontaktai   |   reklama   |   taisyklės   Interneto svetainių kūrimas: ITGroup.lt