SPA
LT | EN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
VIEŠASIS MAITINIMAS
2015-07-14
Trečiasis žinomo šalies virtuvės meistro Deivydo Praspaliausko „dublis“ nepavyko – bandymas „Pilies kepyklą“ paversti šeimos restoranu nenusisekė. Prieš kelis mėnesius savo restoranėlį Vilniaus senamiestyje uždarė ir Linas Samėnas, dabar su šeima gyvenantis Stokholme.


Sėkmingai veikiančių sostinės restoranų „Lauro lapas“ (šis restoranas p. Deivydui nebepriklauso) ir „1 Dublis“ įkūrėjas p. Praspaliauskas sako ir pats negalįs dorai paaiškinti, kodėl bandymas įsitvirtinti Pilies gatvėje nepavyko: gal tiesiog pati vieta netinkama tokio stiliaus restoranui, gal per mažai reklamavosi.

Per brangi nuoma

„Pilies kepykloje“ „1 Dublis“ veikė kaip operatorius. Birželio pradžioje iš ten su komanda išsikraustėme, nes kaštai buvo dideli, o sekėsi ne taip gerai, kaip tikėjomės. Juk visi žinome, kad šioje sostinės vietoje nuoma nėra pigi. Nors patalpos buvo nedidelės, bet nuoma vis tiek surydavo daug pinigų“, – pasakoja p. Praspaliauskas, „1 Dublį“ valdančios MB „Bistro“ vadovas.

Ši vieta skyrėsi nuo lankytojų neatsiginančio fine dining stiliaus restorano „1 Dublis“. „Pilies kepykla“ buvo šeimos restoranas, kurio valgiaraštyje – daug desertų, sriubų, salotų, atvirų sumuštinių. Prie patiekalų svečiams buvo siūloma duona su burokėlių sultimis, kuri buvo kepama „1 Dublyje“.

Skirtingai nei „1 Dublis“, dirbantis nuo trečiadienio iki šeštadienio vakarais, „Pilies kepykla“ veikė nuo ryto iki vakaro 7 dienas per savaitę. Restoranėlio virtuvėje triūsė p. Praspaliausko mokiniai, prieš tai dirbę „1 Dublyje“, neretai į ją užsukdavo ir pats.

Gal kainos buvo per aukštos? „Palyginti su „1 Dubliu“, „Pilies kepykloje“ jos buvo vaikiškos. O juk „1 Dublis“ sėkmingai veikia, jame visos vietos nuolat rezervuotos. Turbūt net pakėlus kainas situacija nepasikeistų ir norinčiųjų pas mus pavalgyti nesumažėtų“, – VŽ sako p. Deivydas. „1 Dublio“ svetainėje skelbiama, kad čia 3 patiekalų vakarienę galima suvalgyti už 18 Eur, o 5 patiekalų – už 32 Eur.

Plėtros planų neišsižada

Kad naujo restoranėlio pradžia ne tokia sėkminga, kaip „1 Dublio“, p. Deivydas rašė dar kovą „Pilies kepyklos“ feisbuko paskyroje: „1 Dublis“ duris atvėrė 2013 m. lapkričio pabaigoje. Pamenate, pirmoji idėja buvo bistro, pietums, greitai... O kas užaugo? Fine dining restoranas su 1 vieta reitinguose, užsikimšusi keletui savaičių į priekį... Geras rezultatas – noriu pasakyti tai. Panorėjome šiek tiek daugiau. „1 Dublis“ kurį laiką ruošėsi atverti mažos pietų vietelės duris. Taip ir nutiko – jau 6 savaites tai bandome! Ar sekasi? Sekasi, bet nepakankamai. Daugelio atsakymas – niekas apie tą vietą nežino. Bandysime dar 6 savaites, o tada nuspręsime, ar ten liekame.“

Nepaisant šios nesėkmės, virtuvės meistras neatsisako minčių plėsti savo verslą ir jau dabar turi nemažai planų. „Kol kas apie tai nenorėčiau kalbėti, bet kai reikalai pajudės, būtinai apie tai Jums papasakosiu“, – žada p. Deivydas.

Emigravo į Švediją

Ponas Samėnas VŽ sakė, kad emigruoti į Švediją nusprendė dėl sūnaus Marko ateities perspektyvų. Pasak pašnekovo, sūnus rimtai žaidžia ledo ritulį, todėl tėvai nusprendė emigruoti į tokią šalį, kuri turi gilias šios sporto šakos tradicijas. „Lietuvoje jis nebeturėjo kur tobulėti. Gruodį sulaukėme gero švedų pasiūlymo. Negalėjome jo atsisakyti, todėl išvykome“, – teigia virtuvės meistras.

Antroji išvykimo priežastis yra ta, kad vos 20 svečių talpinantis restoranas „Linas Samėnas“, veikęs 2,5 metų, pasak p. Lino, atidirbo savąjį laiką: „Patalpos pasidarė per ankštos, todėl teko galvoti, ką daryti: likti Lietuvoje ir keltis į naujas patalpas ar – išvykti į užsienį. Pasirinkome antrąjį variantą.“

Trečiojo varianto – restorano valdymą kam nors perduoti – virtuvės meistras nė nesvarstė. Pasak jo, restoranas be šeimininko tampa šėrykla.

Darbą rado nesunkiai

Susirasti paprasto virėjo darbą svečioje šalyje virtuvės meistrui nebuvo sunku – tereikėjo keletą kartų nuskristi pokalbiams su potencialiais darbdaviais. Darbą viename Stokholmo viešbučių restoranų, kuriame pluša įvairiausių tautybės žmonės, pasirinkęs p. Linas dėl savo karjeros perspektyvų kol kas nesuka galvos: „Tiesiog ilsinu galvą po 2,5 m. bemiegių naktų – išlaikyti savo restoraną kainavo daug nervų.“

Anot virtuvės meistro, kol kas jis ir nemato prasėms čia ką nors įrodinėti: „Aš esu lietuvis Švedijoje. Kaip jums atrodo, ar švedas klauso patarimų žmogaus, kilusio iš šalies, kurios pavadinimo jis nė nežino? Be to, švedai gana konservatyvūs, jeigu kalbėtumėme apie jų mitybos įpročius.“

Kol kas su kolegomis p. Linas bendrauja angliškai, tačiau po truputį savarankiškai mokosi ir švedų kalbos. „Darbo sutartis neterminuota. Kol kas į Lietuvą grįžti neplanuoju, sūnus rugpjūtį pradės lankyti švedų mokyklą. Žiūrėsim, kaip jam seksis. Nuo to ir priklausys mūsų šeimos planai“, – teigė žinomas virėjas.



Informacijos šaltinis: http://vz.lt


Griežtai draudžiama HORECAGURU.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti HORECAGURU.LT kaip šaltinį.
Vardas:
Vertinimas:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentaras:
 
Vartotojų sritis
Renginių ir parodų kalendorius
<< Rugsėjis 2017 >>
PATKPnŠS
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Paieška
  kontaktai   |   reklama   |   taisyklės   Interneto svetainių kūrimas: ITGroup.lt