SPA
LT | EN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
VIEŠASIS MAITINIMAS
2009-07-20
Istorine kulinarine varlių kojelių gimtine jau nuo senų laikų yra laikoma Kinija. Varlių mėsa yra be galo minkšta ir labai sultinga. Mėsos spalva įspūdinga kaip ir pats patiekalas – baltai rožinė (iš dalies primena vištienos mėsos spalvą).

Pasak specialistų, pagal savo maistinę vertę varlės prilygsta midijoms arba austrėms. Varlių kojelių patiekalas yra žinomas visame pasaulyje, tačiau jį labiausiai vertina prancūzų bei kinų gurmanai. Varles kepa gruzdintuvėse, keptuvėse, ant iešmų, troškina su įvairiais padažais ar verda iš jų puikiausias sriubas.

Vakarų Europoje, Pietryčių Azijoje ir Amerikoje varlių patiekalai yra itin mėgstami. Čia iš šių gyvių kojelių yra daromi įvairiausi patiekalai. Net konservatyvūs anglai valgo šį egzotišką varliagyvių patiekalą.

Didžiojoje Britanijoje pirmiausia šis patiekalas atsirado XIX amžiuje vieno sostinės viešbučio restorano valgiaraštyje. Tuomet jis vadinosi „Cuisses de Nimphes“ („Nimfų šlaunelės“). Į europietiškus restoranus bei prekybos centrus varles dažniausiai veža iš Indonezijos, Bangladešo, Birmos ir Tailando.

Šiandien restoranų valgiaraščiuose galima pamatyti pačius egzotiškiausius kulinarinius šedevrus, pagamintus iš varlių mėsos. Pavyzdžiui, keptos varlių kojelės baltame padaže su aromatingomis Provansalio žolelėmis; kojelės, apkeptos kartu su česnaku ir alyvuogėmis; garuose pagamintos kojelės, įvyniotos į lotoso lapus; varlės saldžiarūgščiame padaže; keptos varlių kojelės sojos padaže – visko išvardinti tiesiog neįmanoma.

Reikia pažymėti, kad varlių mėsa yra dietinis patiekalas, kuriame yra begalė vitaminų bei mineralinių medžiagų. Ir viskas būtų puiku, jei ne grėsmingi skaičiai, kuriuos neseniai pateikė mokslininkai.

Pasirodo, kad per metus yra suvalgoma daugiau kaip vienas milijardas varlių. Vien tik prancūzai, pagal oficialią statistiką, kasmet suvalgo 3-4 tūkst. tonų šio delikateso. Ypač populiarios varlės yra Indonezijoje, kurioje suvalgoma apie 5 tūkst. tonų varlių per metus.

Pasak specialistų, dėl tokių kulinarinių aistrų jau atsirado pirmosios pasekmės – baigia išnykti kai kurios retos varliagyvių rūšys. Dėl žmogaus veiklos jau išnyko raudonkojų Kalifornijos varlių rūšis. Biologai skambina pavojaus varpais, nes yra susirūpinę apgailėtina varliagyvių padėtimi, kurie masiškai valgomi visame pasaulyje.

varle.jpg

Parengė horecaguru.lt, naudojantis horeca.ru šaltiniu

horeca.ru nuotr.

Griežtai draudžiama HORECAGURU.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti HORECAGURU.LT kaip šaltinį.
Vardas:
Vertinimas:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentaras:
 
Vartotojų sritis
Renginių ir parodų kalendorius
<< Rugsėjis 2014 >>
PATKPnŠS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Paieška
  kontaktai   |   reklama   |   taisyklės   Interneto svetainių kūrimas: ITGroup.lt